Днес туристите се стичат към тропическия остров Илха Гранде, Бразилия, в

...
Днес туристите се стичат към тропическия остров Илха Гранде, Бразилия, в
Коментари Харесай

Страховитата история на един бразилски остров

Днес туристите се стичат към тропическия остров Илха Гранде, Бразилия, в търсене на слънце, море и красива природа. Част от международното завещание на ЮНЕСКО и предпазен естествен резерват, на това райско кътче можете да се насладите на всекидневие, изключителна флора и фауна, както и на някои от най-красивите плажове в страната. Но островът не постоянно е бил толкоз гостолюбив...

There's no sport happening in Ilha Grande, Brazil, right now... and we're ok with that.
— Intrepid Travel (@Intrepid_Travel)
Някогашна колония, където заточвали прокажени от 19-ти век, по-късно строго охраняван затвор за някои от най-опасните нарушители на Бразилия, той бил неразрешена зона в продължение на доста години.

Райски остров?

Невероятно живописният остров Илха Гранде в щата Рио де Жанейро е обект от международното завещание на ЮНЕСКО и предпазен естествен резерват. На повече от час пътешестване с лодка от континента, той притегля туристите, които желаят да се провиснал в тропически парадайс. Но даже раят може да си има тъмна страна.

Непокътнати плажове

Find your slice of heaven. Ilha Grande - paradise on 's Costa Verde:
— Lonely Planet (@lonelyplanet)

На острова няма коли и е дом на 100 плажа, ситуирани измежду девствена природа. Но Илха Гранде (името се превежда като „ Голям остров “) бил неразрешен за външни лица през огромна част от историята си.

Иля Гранде

Планинският остров, който се простира на 193 км2, е открит през 1502 година от португалския мореплавател Андре Гонсалвеш.

Тъмно минало

Заобиколен от стотици по-малки острови на към 150 км. от столицата, Иля Гранде бил считан за идеалното място за настаняване първо на инфекциозни пациенти, които трябвало да бъдат изолирани, а по-късно и на рискови нарушители. Затворът Cândido Mendes е затворен през 1994 година, само че останките му към момента са там.

Още мрачно минало

Exploring Ilha Grande, Brazil. We spent our morning walking around the outskirts of Abraão village checking out some old ruins - the island is home to a former quarantine center turned prison, and a gigantic aquaduct.
— A Couples Passport (@PassportCouples)

През 30-те години на предишния век на острова били водени политически нарушители, а по-късно бил трансфорат в строго охраняван затвор за някои от най-закоравелите нарушители в страната. Известно е, че се трансформирал „ отечество “ на някои от най-жестоките наркобанди в Бразилия.

Пристигане от континента

Пристигайки на острова през днешния ден, няма да има нещо, което да ви накара да заподозрете тъмното му минало. Фериботи и риболовни шхуни транспортират въодушевените туристи от околните градове на зашеметяващия Коста Верде на Рио де Жанейро.

Живот в дребния град

След пътуването с лодка туристите дебаркират във Vila do Abraão. Мястото е с по-малко от 2000 поданици и това е най-големият град на острова.

Убежище на пирати

Още преди да приютява заболели от проказа и нарушители, Илха Гранде бил леговище на пирати и контрабандисти, които употребявали острова като база при интервенции в морето и на континента.

По пътеките

Abandoned jungle prison, Ilha Grande, Brazil
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР